fbpx
arta de a spune NU
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

Când le spui altora DA și ție îți spui NU

De câte ori ai vrut să spui NU, și totuși nu ai făcut-o?
De câte ori nu ai simțit că lucurile încep să te copleșească, și parcă toată lumea vrea căte ceva de la tine?
De câte ori ți s-a întâmplat să vrei să mulțumești pe toată lumea, și de fapt rezultatul nu a fost cel la care te așteptai?

Dacă ai răspuns cu DA, la oricare dintre întrebările de mai sus înseamnă că trebuie să o auzi și pe asta: “De fiecare dată când le spui altora DA, îți spui ție NU”.

Nu spun să nu mai fim binevoitori, empatici sau atenți la nevoile celor din jurul nostru, vreau doar să conștientizezi faptul că atât timpul, cât și energia ta este limitată.

Ideea de a spune NU, nu se referă la a lua acest cuvânt de bun și de a-l folosi mereu indiferent de ce se întâmplă în jurul tău. Ideea este să spui NU atunci când trebuie să faci ceva ce pentru tine nu are valoare, nu contează sau te-ar pune într-o lumină deloc plăcută. Mai exact să faci ceva ce ar atenta la valorile tale umane, la principiile tale de viață sau la însăși viața ta.

Mi-am amintit acuma povestea a două prietene: una dintre ele abia aștepta să se odihnească după 3 zile de calvar pe care le avusese, și spre fericirea ei, tocmai ce se liniștiseră apele. Cealaltă, trecea printr-o perioadă dificilă a vieții ei, și chiar când prietena ei se pregătea să se odihnească, ea ajunsese la un apogeu al frustrărilor emoționale. Una dintre ele mergea pe principiul “mai bine mă odihnesc acuma și vorbim după, fiindcă atât sunt de obosită încât nu ți-aș fi deloc de ajutor”. Cealaltă nu putea înțelege cum se poate ca prietena cea mai bună să prefere să doarmă, în loc să fie alături de ea”. În final, cele două s-au întâlnit, iar cea care era obosită, a sfârșit într-un sentiment profund de frustrare, acceptând întâlnirea doar pentru ca “prietena ei să nu se supere”.

Să fie oare acesta simbolul adevăratei prietenii?

Oare e mai bine să spui un fals DA decât un sincer NU?

Dacă te aflii vreodată în situația dintre a spune DA sau NU, pune-ți această întrebare simplă “Este acest lucru important pentru mine în acest moment?”. Răspunsul care ți-l dai ție la această întrebare, trebuie să fie congruent cu răspunsul pe care îl dai persoanei din fața ta. Daca nu, înseamnă că ești în dezacord total și mergi mult pe pricipiul “una spui și alta faci”.

Cred, și am convingerea absolută că dacă există cineva care nu te înțelege atunci când îi spui NU, sincer nu merită atenția ta. Poate pentru unii pare dur acest lucru, dar pentru restul lumii, este însăși realitatea.

Prețul pe care il plătești pentru a fi mereu disponibil, plăcut și atent la nevoile celorlați este mult prea scump față de frustrarea și nemulțumirea personală pe care o poate trezi în tine.

Iar atunci când vrei să oferi sprijin, încurajare sau o vorbă bună unui prieten drag, fă-o cu deschidere și convingerea că este cel mai bun lucru pe îl poți face, iar el așa va fi perceput.

Ție ți s-a întâmplat să fii în astfel de situații? Spune-ne povestea ta fiindcă ea poate fi un model pentru cineva.

Pe data viitoare,
Simona

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!