Corporate-Ce-este-NLP-scaled.jpg
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

Ce este NLP-ul?

NLP este acronimul folosit la nivel internațional pentru Neuro-linguistic Programming și reprezintă o metodologie sau un ansamblu de tehnici de psihologie practică.

Fondatorii NLP (John Grinder și Richard Bandler) au pus sub lupă comportamentele unor experți ai terapiilor vremurilor respective și anume:

  • Virginia Satir – marea doamnă a terapiei de familiei
  • Milton Erickson – părintele hipnozei Ericksoniene
  • Fritz Pearls – fodatorul terapiei Gestalt.

Ceea ce au observat Grinder și Bandler a fost faptul că cei 3 mai sus menționați produceau rezultate fantastice cu clienții lor. Așa că s-au gândit să identifice ceea ce acești maeștrii în terapie făceau în munca lor, astfel încât să creeze modele și strategii la care și alte persoane să aibă acces.

De aici a și apărut teoria conform căreia NLP-ul este studiul excelenței umane.

De ce excelență umană?
Pentru că cele mai multe tehnici practice NLP au fost dezvoltate după ce s-au observat patternurile de comportament ale unor experți (alții decât cei 3 mari terapuți menționați anterior) în diverse domenii cum ar fi: inginerie, învățământ, drept, etc

Revenind la definiția NLP și cuvintele care formează această denumire, putem spune că toate comportamentele noastre, învățate prin experiență (PROGRAME) sunt direct influențate de neurologia noastră (NEURO) și limbajul pe care îl folosim zilnic (LINGVISTICĂ).

Mai exact, cu cât suntem mai inconștienți vizavi de gândurile pe care le avem, modul în care transpunem aceste gânduri în cuvinte (fie în relație cu alții, fie în relație cu propria persoană) noi producem comportamente inconștiente.

Ce sunt comportamentele înconștiente? Ei bine, acestea au legătură directă cu reacțiile pe care noi le avem, care sunt de fapt niște răspunsuri automate la anumiți stimuli.

Hai să îți dau câteva exemple:

  • Când îi dai cuiva un sfat, persoana respectivă nu te ascultă și în cele din urmă se convinge că este așa cum ai zis tu. Nu îți vine să spui“Vezi, ți-am spus eu!”
  • Când partenera/partenerul de viață face sau spune ceva ce nu îți convine și reacționezi rapid într-un mod pe care ulterior s-ar putea să îl regreți
  • Alte situații în care afirmi “Știu că nu e bine să fac/să zic asta, dar nu mă pot abține!”
  • Te enervezi, te frustrezi, devii agitat, iritat sau gelos de fiecare dată când se întâmplă ceva în jurul tău? – și astea sunt tot reacții automate
  • ceea ce îți spui chiar acum în minte în timp ce citești aceste rânduri – poate de asemenea să fie un tipar automat prin care reacționezi

Cred că ai prins ideea, nu-i așa?

Oricum, în exemplele anterioare se regăsesc doar situații pe care ajungi să le conștientizezi. Asta înseamnă că vorbim despre o pondere extrem de mică. Știind că totalul proceselor inconștiente reprezintă 95
% din total procese, îți dai seama câte îți rămân în continuare necunoscute?

“NLP este abilitatea de a-ţi controla propriile stări mentale prin controlul propriului creier” spune chiar co-fondatorul NLP Richard Bandler.

Așadar:

🌟NEURO – se referă la Sistemul Nervos și la faptul că fiecare persoană își formează propriul “model al lumii”. Fiecare dintre noi are atât mintea conștientă cât și cea subconștientă și filtrează informația din exterior pentru a-și crea propria experiență subiectivă.

🌟LINGUISTIC – se referă la limbaj (atât verba cât și non-verbal). Noi suntem dependenți de limbaj și este modalitatea prin care noi comunicăm cu cei din jurul nostru, dar mai ales cu noi înșine. Cu cât devenim mai conștienți de modul în care folosim limbajul propriu, cu atât putem produce mai rapid schimbări.

🌟PROGRAMMING – acest termen este o analogie directă la programele unui calculator, și face referire la faptul că noi funcționăm așa cum funcționăm în acest moment datorită unor programe ce ne-au fost întipărite la nivel mental. Creierul nostru este programabil și folosim stategii (conștiente și inconștiente) pentru a obține rezultate în viața noastră.

După ce învățăm să descoperim tipare, șabloane sau strategii inconștiente pe care le folosim în viața noastră, putem să instalăm noi “programe”, astfel încât să ajungem să obținem succesul (așa cum este succesul definit pentru fiecare persoană în parte)

Știu că ar mai fi multe de spus, și când mă întind la vorbă uit să închei. Mai mult decât atât, este un subiect de o complexitate fantastică pe care aș putea vorbi ore întregi.

Și totuși, nu vreau să te plictisesc și nici să te copleșesc cu informațiile … așa că aleg să mă opresc aici.

Oricum, legat de ceea ce am spus mai sus, vreau să te las cu un gând:

Dacă noi producem atât de multe comportamente inconștiente, care la rândul lor produc rezultate inconștiente, oare cum ar fi viața noastră dacă am fi mai conștienți?

Am produce mai multe rezultate conștiente, adică dorite, nu-i așa?

Dacă ești interesat să trăiești experiența LIVE prin care să înveți NLP, te aștept cu mare drag la cursul intensiv FastTrack NLP Practitioner.

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!