fbpx
convingeri limitative
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

Convingerile personale te limitează sau te susțin

H.Ford spunea foarte frumos: “indiferent dacă tu crezi că POȚI sau că NU POȚI, ai dreptate” … și așa este!

Mai exact, convingerile noastre sunt gânduri personale pe care le producem la un moment dat în viață. Unele dintre ele sunt constructive și ne susțin, altele dimpotrivă ne blochează evoluția și ne determină să stăm pe loc.

De foarte multe ori, aceste convingeri se formează ca și concluzii vizavi de experiențele pe care le trăim sau informațiile pe care le primim de la mediu, din familie, cunoștințe, apropiați, etc. De exemplu: dacă cineva îți povestește despre o locație minunată în care poți să mergi în vacanță. în baza descrierii pe care tu o primești, s-ar putea să mergi și să îți confirmi acest lucru chiar tu. Până aici totul bine.

Problema apare însă în alt tip de situații. Mai exact, imaginează-ți că îți dorești foarte mult să pictezi și  să dezvolți o carieră sau poate chiar o afacere în această direcție. Și atunci vin sfaturile/sugestiile în jurul tău: “mai bine mergi la științe economice, medicină sau la informatică! Ce să faci în viață cu pictura? Trebuie să te orientezi către ceva de viitor … o meserie „bănoasă”., etc. Acceptând aceste informații la un moment al vieții tale ele devin “reguli de conduită” în baza cărora ajungi să acționezi.

Convingerile funcționează ca și adevăruri atâta timp cât alegi să îți trăiești viața în baza lor.

Și astfel, convingerile ajung să funcționeze ca și profeții autoîmplinite prin faptul că tu începi să acționezi astfel încât le dovedești validitatea. În timp ce continui să trăiești viața zi de zi în baza acestor convingeri, ele devin tot mai puternice. De aceea credințele sunt profeții care se împlinesc prin propria forță.

Noi credem atât de mult în ele, și astfel le dăm putere. Gândește-te doar așa: crezi în gravitație pentru că ai învățat la școală sau ai auzit de la alte persoane. Și totuși, nu îți pui problema că aceasta nu ar exista. Nu pui la îndoială acest lucru și acționezi ca și cum ea există. La rândul ei, nici gravitația nu pare interesată de ce părere ai tu despre ea sau dacă tu crezi că există sau nu. Ea doar e!

Noi dobândim aceste credințe în urma experiențelor pe care le trăim

Convingerile astfel create, pot fi de două tipuri: limitative – care îți limitează performanța și îți îngrădesc potențialul  sau constructive (pozitive) – care eliberează potențialul, și te fac să te simți puternic și încrezător, astfel încât să poți învăța, să crești și să dezvolți abilități care te vor susține în viitor în ceea ce îți dorești să realizezi.

În esență, convingerile sunt reguli după care trăiești și îți conduci viața și exact cum am spus mai sus, ele pot fi obstacole în calea îndeplinirii dorințelor personale  (crezi că nu poți, că nu ești în stare, că nu ești suficient de bun) sau dimpotrivă, pot fi eliberatoare oferindu-ți realmente șansa de a atinge obiectivele propuse.

Hai să luăm un exemplu drăguț. În urma experienței personale de până acum, am întâlnit personae care au viziuni complet diferite despre viață. Unii spun că “viața este grea și trebuie să te lupți continuu” în timp ce alții spun că “viața e frumoasă”.  Mai mult ca sigur cel care vede viața ca o luptă, va trăi în baza acestei idei, (va avea dușmani și aliați și nenumărate dovezi care să ateste existența unei continue lupte), în timp ce, cel care crede că viața e frumoasă, va știi să se bucure de lucrurile mărunte, va face acele activități care îi provoacă plăcere și va face tot posibilul să facă viața lui și a celor din jurul lui cât mai plăcută.

Să mai luăm un exemplu: unii spun că “nu cred că există căsnicie fericită, iar alții sunt de părere că oricine poate avea o căsnicie fericită”. La fel ca și în cazul de mai sus, și acești oameni își vor forma “realitatea căsniciei” să se potrivească cu ceea ce ei cred că aceasta reprezintă.

Vreau să îți spun un secret: noi ne putem schimba credințele și putem alege să folosim unele noi. Dacă într-un domeniu al vieții tale ai rezultatele dorite, foarte bine! Înseamnă că ai credințe care te-au susținut. Păstrează-le! Dacă însă nu ai rezultatele pe care ți le dorești și te chinui să realizezi ceva, e nevoie să identifici credințele pe care le ai în acea direcție și ulterior să le schimbi pentru a ajunge să acționezi diferit.

Einstein spunea :”doar nebunii cred că făcând același lucru în mod repetat vor obține rezultate diferite.”

Convingerea conform căreia îți poți schimba credințe este în sinea ei o provocare.

Așa că, pentru a lucra cu convingerile limitative, unul dintre primii pași pe care este indicat să îi faci, este să alegi un domeniu al vieții tale (carieră, bani, familie etc) și să  notezi toate convingerile pe care le ai în acea arie. Dă-ți timp pentru a face asta, poate chiar câteva zile. Cu cât lista e mai lungă, cu atât probabilitatea de a ajunge la sursă este mai mare. Iar atunci când le ai pe toate notate, identifică-le pe acelea care  nu te susțin. Acum reformulează-le în așa fel încât să le dai o notă pozitivă și în același timp să fie realiste. Dacă e nevoie să te convingi, caută contra-exemple ale convingerii originale care să susțină noua convingere, iar apoi implementeaz-o în viața ta, ca și cum ea ar fi adevărată. Acționează în baza noi convingerii de suficiente ori, astfel încât ea să facă parte din tine.

La fel de bine, atunci când descoperi o convingere limitativă, poți să te întrebi: Este a mea sau a altcuiva?.sau poți să verifici momentul vieții în care ea a apărut. Dacă a fost în trecutul tău, verifică contextul. Probabil că atunci ți-a fost utilă și ai avut nevoie de ea. Acum însă întrebă-te:“Mai am nevoie de această convingere în viața mea?”. Dacă răspunsul este nu, atunci lasă acea convingere acolo unde îi este locul: în trecut.

Desigur, există multe metode prin care se lucrează cu convingerile, și de-alungul timpului, programarea neuro-lingvistică a demonstrat de multe ori validitatea acestora. Sincer acestea sunt și metodele mele personale pe care le prefer și cu care lucrez în munca cu clienții mei.

În final, vreau să te las cu un gând: renunță să te limitezi la tiparele trecutului pentru că acestea îți limitează viața și evoluția. Tu singur poți scrie scenariul propriei vieți!

P.S: În momentul în care am scris acest articol, suntem în plină pandemie de Coronavirus. moment în care mintea noastră este hiperactivă. atentă și vigilentă vizavi de pericolele din mediu. În acest moment stăm cu toții în casele noastre de aproape 6 săptămâni  și probabil că va mai dura. Acest timp este suficient pentru mintea noastră subconștientă să creeze noi convingeri și chiar tipare de acțiune. Fii conștient și prezent în viața ta! Ai grijă de mintea ta, deoarece, ceea ce acum este sădit în ea îți va influența masiv acțiunile viitoare!

Pe curând,

Simona

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!