Atunci când înțelegem modul în care gândim atât la nivel conștient cât și la nivel subconștient, putem deveni mult mai inovativi. Așa cum cele două emisfere cerebrale (stânga și dreapta) procesează informațiile în mod diferit, tot așa există diferență între mintea conștientă și cea subconștientă. Mai exact, literatura de specialitate vorbește despre folosirea integrală a creierului ceea ce înseamnă atât folosirea celor două emisfere, cât și folosirea minții conștiente și a celei subconștiente.
Subconștientul este acea parte a minții care se situează ” sub nivelul conștiinței”. În ceea ce privește termenul de subconștient, mai sunt folosite și alte terminologii cum ar fi inconștient sau preconștient, însă acestea nu reprezintă subiectul discuției noastre de astăzi.
Așa cum îi spune și denumirea, mintea conștientă se referă la acele procese de care noi suntem conștienți, în timp ce mintea subconștientă este lăcașul tiparelor obiceiurilor și deprinderilor pe care le avem.
Cum funcționează mintea conștientă și mintea subconștientă?
Psihiatrul Scott Peck afirmă că mintea conștientă ia decizii și le transpune în acțiuni bazându-se pe informațiile care vin atât de la simțurile noastre și cât și din memorie. De exemplu, atunci când definești o problemă, cauți diverse alternative sau soluții, le compari, le selectezi pe cele mai bune și în final alegi. Deoarece ai fost conștient de acest proces, ai putea spune că ai folosit doar mintea conștientă. Totuși, chiar dacă aparent suntem conștienți de experiența întregului proces de gândire, este nevoie să adaug faptul că, fără să știm, mintea subconștientă are influență chiar și asupra acestui proces.
La polul opus, orice procesare cognitivă ce apare la nivelul minții subconștiente, nu ne este nouă conștient. Mai pe scurt, am putea spune că noi gândim, și nu știm că facem acest lucru. Subconștientul nostru este posesorul unei cunoașteri extraordinar de mari, de care din păcate noi nu suntem conștienți.
Una dintre diferențele majore în ceea ce privește procesele de gândire, se situează la două niveluri:
– la nivel conștient – atunci când gândim și știm că facem acest lucru
– la nivel subconștient – atunci când gândim și NU știm că facem acest lucru
Ai avut și tu vreodată “o sclipire de moment” sau vreo idee care a venit deodată brusc și aparent de nicăieri? Acestea sunt indicii și mesaje care apar de pe tărâmul minții subconștiente.
Studiile din neuroștiințe afirmă că în cea mai mare parte a timpului, creierul funcționează pe pilot automat, iar partea conștientă are o activitate mult mai redusă.
Cum recunoaștem modul în care funcționează mintea subconștientă?
Poate că îți pui și tu următoarea întrebare: “Dacă nu suntem conștienți de prezența minții subconștiente, cum oamenii de știință sunt atât de siguri de prezența ei?”
Primul răspuns la această întrebare a fost dat în jurul anilor ’80 de către omul de știință Benjamin Libet. În cadrul unui experiment în care le-a cerut subiecților să apese un buton de fiecare dată când simt ceva. În timp ce monitoriza activitatea electrică a creierului, el a putut observa că regiunile cerebrale care controlează mișcarea au devenit active cu aproximativ un sfert de secundă înainte ca subiecții să spună că au decis în mod conștient să apese butonul. Unele părți subconștiente ale creierului au decis înaintea minții conștiente. Iar această idee a faptului că subconștientul reacționează mult mai repede decât conștientul, a fost analizată, verificată și demonstrată de-alungul timpului.
Tot o dovadă a existenței minții subconștiente este dată de faptul că atunci când urmăm un obicei sau un tipar de comportament, acesta nu are nevoie de gândire conștientă pentru a se putea manifesta. Toate obiceiurile și tiparele noastre se pot desfășura cu foarte puțin control conștient sau uneori chiar deloc.
Ca o scurtă concluzie, mintea subconștientă este o bază de date imensă. Are o capacitate nelimitată și aici sunt stocate toate informațiile cu privire la tot ce ai trăit și experimentat de-a lungul vieții până în prezent.
Diferența majoră dintre cele 2 minți
Mintea conștientă dă comanda, iar mintea subconștientă execută.
Prin sistemul nervos autonom, mintea subconștientă este cea care se asigură că menține în limite normale homeostaza corporală ( respirația, temperatura, bătăile inimii, etc). Acest echilibru dintre multitudinea de substanțe chimice este menținut astfel încât noi să putem funcționa în parametrii optimi.
Mintea subconstienta se ocupă de păstrarea homeostazei nu doar la nivel fizic ci și la nivel psihic prin aceea că te susține să gândești și să te comporți corespunzător cu modul în care ai gândit în trecut. Asta se întâmplă pentru că mintea subconștientă este cea responsabilă de tiparele noastre de gândire și comportament. Pentru ca aceste tipare să se poată manifesta în continuare, mintea subconstienta are înregistrate toate zonele de confort și face tot posibilul să ne păstreze în aceste limite.
De aceea, de fiecare dată când vrei să schimbi sau să faci ceva nou, ajungi să te simți inconfortabil. Mintea subconștientă nu știe că noua schimbare este mai utilă decât vechiul obicei pe care îl avea înregistrat. Ea pur și simplu dorește să păstreze vechiul tipar și face tot posibilul pentru a te păstra în acele limite. De aceea e util să înțelegi că atunci când faci primul pas în necunoscut, mintea subconștientă se activează și reacționează automat. Din acest motiv a ajuns să se spună că tiparele sunt atât de greu de schimbat.
Ce vreau să înțelegi este faptul că noi oricum facem de multe ori schimbări în viața noastră. Unele schimbări le facem pentru că le conștientizăm și ne manifestăm clar dorința, iar altele sunt inconștiente. Poate chiar acum te gândești “oare chiar atâtea schimbări am făcut în viața mea?” Hai să îți dau doar câteva exemple: când ai intrat la liceu sau la facultate, când ai avut primul job sau când l-ai schimbat pe cel actual, când ai devenit șofer sau când ți-ai cumpărat prima mașină, când ai intrat într-o relație sau te-ai căsătorit și ai renunțat la statutul de “burlac”, etc. Toate acestea au fost schimbări și mai mult ca sigur, atunci când ele s-au întâmplat ai avut o “altfel” de stare. Însă cu timpul, te-ai obișnuit cu noul statut și lucrurile au devenit mai simple.
Eu îmi amintesc că după ce m-am căsătorit mi-au trebuit câteva luni să mă obișnuiesc cu verigheta pe deget și să mă prezint cu noul nume. Peste tot pe unde mergeam mă prezentam cu vechiul nume. Odată am stat la rând și când m-au strigat pe nume nu am reacționat. Iar altădată m-am semnat cu vechiul nume (a fost cam neplăcut pentru că a trebuit să refacem actul – în cele din urmă s-a rezolvat :)) Însă odată ce am depășit aceste momente, le-am acceptat la nivel profund și le-am integrat, mintea mea subconștientă a început să creeze noi zone de confort.
Iar acesta este procesul prin care trecem de fiecare dată când facem schimbări. Și avem nevoie de schimbări atunci când ne dorim să creștem și să ne dezvoltăm.
De aceea este util să lucrăm cu noi, să înțelegem faptul că atunci când ieșim din zona de confort evoluăm cu adevărat. Și dacă începi să faci ceva nou și simți că ești tras înapoi, să știi că în acel moment, mintea subconștientă vrea să te atragă din nou în zona de confort.
Acum cunoști acest aspect și asta este cel mai important. Nu vei mai fii luat prin surprindere de proces!
Mai mult decât atât, am convingerea absolută că de acum încolo vei face cele mai bune alegeri la nivel conștient care să te susțină în tot ceea ce dorești să realizezi!