Vorbesc cu încredere (7)
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

Cum și-a recâștigat încrederea în sine (o poveste adevărată)

Astăzi vreau să îți spun o poveste … O poveste adevărată despre modul în care o decizie înțeleaptă îți poate schimba radical felul în care îți percepi propria persoană.

E vorba despre o tânără care nu avea încredere în ea, era timidă, retrasă și se temea să vorbească cu oamenii. Ai crede că cineva care are aceste caracteristici, nu se poate schimba iar viitorul îi este compromis.

Există o mult prea cunoscută convingere care spune “Așa sunt eu! N-am ce să fac”. De câte ori ai spus și tu acest lucru despre tine? Ei bine, atâta timp cât păstrezi această convingere despre tine, ea devine realitatea ta. În schimb, atunci când decizi să o schimbi, să îți dai șansa de a-ți demonstra că se poate și altfel, atunci cu siguranță realitatea ta va deveni alta.

Din fetița timidă din colțul camerei care făcea tot posibilul să pară mică și invizibilă, s-a transformat în tânăra care a venit să vorbească în fața unor persoane complet necunoscute despre experiența extraordinară prin care a trecut. Și totul s-a întâmplat în doar 4 luni. Asta da REALIZARE!

 

Cum a reușit toate aceste lucruri? Simplu, printr-un un act de voință absolut.  Era nefericită cu nefericirea ei, și a considerat că e timpul să facă ceva în acest sens. Iar eu se pare că am apărut exact la momentul potrivit.

Am cunoscut-o pe Roxana în urmă cu 4 luni, când s-a înscris în programul de dezvoltare personală pentru adulți. Știa că avea nevoie de o schimbare în viața ei și voia acest lucru. Totuși, avea unele rețineri. În cele din urmă, un bun prieten a convins-o că asta ar putea fi cea mai bună alegere pentru ea.

Am vorbit cu ea la telefon și mi-a spus “Eu vin, pentru că știu că mă va ajuta, dar nu vreau să vorbesc și să spun nimic”. I-am răspuns: “Nu trebuie să spui nimic, decât atunci când vei simți că ești pregătită”.

Și uite că am început cu prima întâlnire, în care fiecare spune câte ceva despre el și despre ce dorește să obțină în urma participării sale la acest program. Când a venit rândul Roxanei i-am reamintit că nu trebuie să vorbească decât atunci când se simte pregătită. A ales să spună ceva ce a durat aproximativ 30 de secunde și mi-am dat seama că deja ieșise din zona de confort.

La scurt timp după această întâlnire mi-a spus că vrea să vină și la sesiuni de coaching individual, așa că, în paralel cu întâlnirile de grup, am început să ne vedem și în privat. Voia să afle răspunsuri la unele întrebări despre ea, voia să afle care îi sunt blocajele și deciziile limitatoare pe care le are și cum le poate rezolva. Pe scurt, voia să se cunoască mai bine, să se înțeleagă, să învețe să accepte ce e de acceptat și să schimbe ce e de schimbat.

La scurt timp după aceasta, urma să țin un curs de Speaking, și bineînțeles că i-am lansat Roxanei invitația de a participa.

Ce crezi că mi-a spus? “Eu nu pot vorbi și nu mă simt confortabil când fac asta. Aș vrea să pot face toate aceste lucruri, dar pur și simplu NU pot”.

I-am spus că dacă nu vrea să vină nu trebuie să o facă, dar să țină cont de ceea ce își dorește cu adevărat pentru ea. I-am explicat beneficiile cursului și ceea ce ar putea-o ajuta pe ea. Era un mediu controlat și ideal în care putea să înlăture blocajele și să își schimbe propria percepție asupra acestui subiect. 

Și vrei să îți demonstrezi că poți, nu-i așa?”  au fost ultimele mele cuvinte.

I-am spus că scopul meu nu este acela de a o convinge să vină, ci să o determini să ia decizia finală pe baza unor informații reale și nu pe baza fricilor din trecut.

În cele din urmă, m-a anunțat că va veni. Totul a decurs normal în prima zi de curs, dar abia acum urma să aibă loc transformarea. La doar 2-3 ore după începerea celei de a doua zile de curs, am observat o schimbare fiziologică bruscă la Roxana. Avea privirea îndreptată în jos, umerii lăsați, respirația se accelerase, mișcările mâinii drepte deveniseră necontrolate, nu mai urmărea cursul și evita contactul vizual cu mine.

În acel moment mi-am dat seama că vechile gânduri și convingeri puseseră stăpânire pe ea. Imaginea ei despre ea s-a construit în timp prin ochii celor din jur, iar la baza acestei imagini de sine stăteau convingerile cu privire la propria ei persoană “eu nu pot”, “nu sunt în stare” și “nu o să reușesc”. Aceste gânduri au fost cele care au reprezentat realitatea ei de până acum.

Ce s-a întâmplat de fapt în acel moment? La nivel conștient, Roxana voia să se implice în acest curs, voia să își demonstreze că poate, însă vechile convingeri din subconștient își făceau apariția.

 

Știam că are potențial și că poate, dar asta din păcate nu era suficient!

Trebuia să îi demonstrez ei acest lucru și nu oricând, ci ACUM!

 

Și astfel am aplicat cea mai rapidă metodă pe care am avut-o la îndemână: povestea cu tâlc. Am început să le vorbesc despre câțiva tineri care au participat o dată la un program intensiv de dezvoltare personală cu durata de o săptămână. După doar 2 zile de la începerea programului, s-au simțit copleșiți de informație și de schimbările ce au început să apară. Și ce crezi că au făcut? Cedaseră complet. Erau cu bagajele la ușă și nu voiau altceva decât să plece acasă. Au luat decizia pe care o luau mereu în situațiile dificile, aceea de a renunța. Aceasta e varianta cea mai simplă și accesibilă tuturor, dar din păcate, nu este întotdeauna și cea mai bună.  Ceva însă i-a oprit și în cele din urmă s-au întors din drum. La finalul programului au fost cei mai fericiți dintre toți participanții. Au fost mândrii de ei pentru că au luat decizia de a rămâne până la final.

La câteva minute după ce am spus această poveste, Roxana s-a transformat. S-a schimbat la față și și-a modificat complet fiziologia corpului. Știu că acesta a fost momentul în care a decis să înlocuiască vechile convingeri cu unele noi care să o susțină în totalitate. Mai mult decât atât, a terminat cu succes cursul!

La final ne-am îmbrățișat. Avea lacrimi în ochi, dar era fericită! A ieșit din zona de confort, a rupt bariere și a făcut ceea ce nu a crezut vreodată că este în stare să facă.

Este Roxana un mare speaker acum? Nu. Probabil nici nu își dorește acest lucru. Mai are de lucrat pentru a-și dezvolta abilitățile în acest sens. Dar dacă vorbitul în public este o valoare pentru ea, acum am convigerea că o va putea face, și chiar foarte bine. Acest curs a fost însă un deschizător de drumuri.

Cred că cea mai mare realizare a Roxanei a fost aceea că a demontat vechile credințe despre ea și și-a demonstrat că poate. În fața camerei de filmat și a colegilor, Roxana s-a bucurat de reușita personală și a fost pentru prima dată mândră cu adevărat de ea și de toate deciziile care au adus-o în acest punct.

Din spate o priveam cu bucurie și trăiam alături de ea acel moment plin de culoare.

Ce poate fi mai măreț pentru un om decât să își recapete puterea personală și să își crească încrederea în sine?

 

Atunci când i-am spus Roxanei că vreau să îi scriu povestea și că o pot face în baza anonimatului, doar că am nevoie totuși de acordul ei, mi-a răspuns: “Simo, dacă tu crezi că povestea mea poate inspira și pe alții, chiar mă bucur să o faci cu propria mea identitate!”

Vrei să o cunoști pe Roxana și să îi transmiți un gând?

Lasă un comentariu mai jos și mă voi asigura că îl va citi.

Ai și tu o poveste personală asemănătoare cu cea a Roxanei? Povestește-ne despre ea și mai mult ca sigur va fii inspirație pentru alți cititori.

 

Cu drag,

Simona

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!