fbpx
Importanta povestilor cu talc
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

Importanța poveștilor în viața copiilor

Spune-mi o poveste este una dintre cele întâlnite cereri ale copiilor.

De multe ori nu avem timpul sau dispoziția necesară pentru a le oferi copiilor o poveste de calitate. Fie că este citită în confortul casei voastre sau este inventată în timpul unei plimbări de mână pe stradă, povestea a fost și va fi mereu binevenită în lumea copiilor.

Te-ai întrebat vreodată de ce iubesc copiii atât de mult poveștile?

Știi care este nevoia lor din spatele acestei dorințe?

Oare caută să se identifice cu un personaj, caută un model de urmat sau pur și simplu iubesc acea relație specială care se creează între ei și persoana care le povestește?

 

Cred că răspunsul de bază la toate aceste  întrebări este dat de dorința de cunoaștere a celor mici. Și cum altcumva le putem noi transmite mesaje importante și valoroase dacă nu prin intermediul poveștilor?

Poveștile au fost și vor fi mereu îndrăgite de cei mici. Mai mult decât atât, ele reprezintă una dintre cele mai bune metode de a educa, de a comunica cu ei și de a le transmite adevărate valori umane: încrederea, respectul, inspirația, bunătatea, empatia și lista poate continua.

Cel mai important aspect al poveștilor este acela că reduc bariera critică conștientă și te transpun într-o lume imaginară. În fapt, cel care ascultă povestea și persoanajul principal din poveste nu sunt literalmente una și aceeași persoană. Asocierea care se creează în mintea copilului când ascultă este doar simbolică și reprezintă o punte fantastică de comunicare indirectă.

Ți s-a întâmplat să îi spui în mod direct copilului să facă sau să se oprească din a face un lucru și el să opună rezistență?

Ți s-a întâmplat să vrei să îl faci pe copil să conștientizeze anumite lucruri și în final rezultatul să nu fie deloc cel pe care ți l-ai dorit?

Mai mult decât atât, cu cât tu te înverșunezi să îi aduci toate motivele și argumentele necesare pentru a determina un anumit comportament din partea lui, el parcă face exact opusul?

Asta se întâmplă pentru că în astfel de momente tu te adresezi minții conștiente a copilului, în loc să accesezi acea parte a minții care are cu adevărat capacitatea de a determina și schimba ganduri și comportamente și anume subconștientul.

Cum este posibil oare acest lucru? Iată informațiile care vor face cu adevărat lumină acum.

În urma studiilor efectuate în domeniul neuroștiințelor, există mai multe frecvențe cerebrale care variază de la niveluri foarte ridicate de activitate la cele de foarte joasă frecvență:

–          Undele Beta – corespunzătoare stării de conștiență

–          Undele Alpha – corespunzătoare stării de genul “visatului cu ochii deschiși”

–          Undele Theta – sunt cele aflate la granița dintre somn și veghe

–          Undele Delta – corespunzătoare stării de somn profund.

 

Hai să vedem cum stă treaba în cazul copiilor:

–          În perioada 0-2 ani creierul uman funcționează la cele mai joase niveluri de frecvență, adică Delta. Aceasta înseamnă că sursa principală de funcționare este subconștientul și toate informațiile pătrund aici fără a fi prelucrate sau analizate.

–          În perioada 2-5/6 ani începe să se manifeste frecvența undelor Theta și este perioada în care “iau de bun” tot ce li se spune , trăiesc în lumea imaginației și sunt foarte conectați la propriul univers interior. Cuvintele pe care le aud copiii în această perioadă sunt cele care le vor influența ulterior viața devenind propriile convigeri cu privire la ei și la lume.

–          În perioada 5-8 ani se ajunge la frecvența Alpha și începe să se formeze gândirea analitică: este perioada în care ei încep să tragă concluzii, să emită primele interpretări vizavi de lumea exterioară.

–          În perioada 8-12 ani nivelurile de frecvență cresc și se dezvoltă gândirea analitică și conștientă, și astfel apar undele Beta care se vor dezvolta în continuare pe parcursul vieții adulte.

 

Ținând cont de cele mai sus prezentate, cred că se subînțelege de la sine importanța poveștilor în viața copiilor, cum acestea le pot influența gândirea și comportamentele viitoare.

Prin natura lucrurilor, cei mici trăiesc într-o lume de poveste, pe care dacă o prezentăm într-un cadru potrivit și folosim un limbaj adecvat ajungem la cea mai puternică forță interioară personală, și anume subconștientul lor.

În lumea poveștilor, copiii călătoresc pe tărâmul creativității, a imaginației, în care se poate suspenda realitatea și sporii învățarea.

Povestea cu învățăminte este un izvor de energie pozitivă și bucurie care prezintă evenimentele vieții într-o cascadă de culori, sunete și emoții.

Iar acestea sunt cele care stau la baza creșterii unui copil echilibrat, responsabil, dezinvolt și capabil să ia decizii care să îl suțină.

 

Pe data viitoare,

Simona

 

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!