nlp
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

NU poți vs POȚI

Ai văzut vreodată oameni care, atunci când își doresc ceva foarte mult, ca prin magie, în foarte scurt timp ajung să obțină acel lucru?

Ai văzut la polul opus oameni care, oricât de mult încearcă să obțină un lucru, parcă în timp, tot mai mult se îndepărtează de el?

Unul dintre răspunsuri ar putea fii dat de programarea și stilul de gândire cu care au fost obișnuiți în copilărie.

 

Pe de o parte sunt cei care au avut parte de multe sugestii negative, venite de la părinți, profesori, fraților mai mari, vecini sau oricine s-ar fi putut cnsidera o autoritate vizavi de ei:

“degeaba încerci, nu vei reuși niciodată”, 
“nu ești în stare”,
“asta nu e pentru tine, e pentru ….”
“nu meriți”
“nu vei avea nici o data șansa/ocazia sa …”
“nimeni de la noi din familia nu a putut să … nici tu nu vei putea”,

iar la polul opus, alții au fost încurajați și susținuti în a face, a avea încredere în ei, a pune întrebări etc.

 

Diferența dintre unii și alții în timp este colosală, iar partea cea mai urâtă este că sugestiile negative, demotivarea și lipsa de încredere fac prea mult parte din cultura noastră a ultimilor ani.

Totuși, revenind la ale noastre, cum îți dai seama că programarea din copilărie are efect negativ asupra ta? Cel mai simplu este să te gândești pe de o parte la ceva ce îți dorești foarte mult, iar pe de alta parte la cât ești de departe de a obține acel lucru.

Cu cât distanța dintre cele două puncte este mai mare, cu atât programarea ta din copilărie are efect în continuare asupra ta.

Partea bună este că există soluții pentru a lucra cu programele adânc înrădăcinate în subconștient și care nu te susțin în atingerea scopurilor tale, iar una dintre cele mai eficiente metode este data de puterea cuvintelor si autosugestiilor personale.

 

Cuvintele influențează gândurile și invers. Iar astfel, pentru a te bucura de o gândire constructivă poți să începi prin a folosi cuvinte care te susțin.

Asfel, prin cuvinte de genul “încerc” și “sper”, suconștientul tău nu este convins în totalitate că tu vrei cu adevărat acel lucru, pe când “vreau” și “cred” arată dorința reală.

Mai mult decât atât, de fiecare dată când spui renumita expresie “NU POT”, îți blochez mintea subconștentă, devii inflexibil în gândire, îți este imposibil să găsești soluții și ridici granițe tot mai mari pentru a-ți justifica vechiul comportament, insucces sau nereușită.

Prin repetarea susținută a cuvintelor sau expresiilor care te susțin, vei crea noi căi neuronale și convingeri.

Dacă ceea ce ai făcut până acum nu te-a dus către un rezultat sigur, înseamnă că a venit timpul să faci o schimbare în felul în care folosești limbajul.

Fă acest pas în evoluția ta și vezi cum lucrurile se vor rearanja în lumina noilor credințe.

 

Până data viitoare,
Simona

P.S: Ai folost vreodată un limbaj care să te susțină? Ce tip de rezultate ai avut?

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!