Cum reacționăm în situații de criză?
Trăim o perioadă diferită de tot ce am experimentat până acum, în care predomină incertitudinea, stresul și nesiguranța. În acest context, una dintre recomandări și poate cea mai mare provocare este să stăm cu noi înșine.
Prin tot ceea ce am făcut până acum, și mă refer aici la activitățile pe care le desfășuram în mod constant: serviciu, cumpărături, diverse evenimente sociale (petreceri, întâlniri, cursuri) însemnau socializare. Însă, cu cât viața este mai plină cu activități sociale, cu atât te îndepărtezi mai tare de tine.
A sta în izolare, cu tine însuți sau cu un număr redus de persoane în jurul tău este provocator, mai ales când te ia prin surprindere.
Am primit zilele trecute o întrebare: cum să fac să gestionez mai bine momenttele dificile și propriile gânduri? Mi-e teamă de ce va urma și ce se va întâmpla în viitorul apropiat.
Ei bine, situația aceasta nu este nici plăcută, nici dorită, nici bună și nici rea. Ea doar este! Ce este interesant însă, e modul în care reacționăm la ea. Și există două categorii de oameni care se evidențiază:
– cei care sunt pesimiști, exagerează și catastrofează informațiile
– cei care sunt optimiști peste măsură, ajungând să fie chiar irealiști.
Aceste sunt extremele … sper că ți-ai dat seama! 😊 Între aceste extreme însă există mai multe alte categorii, care merg totuși pe o gândire mai moderată.
În categoria pesimiștilor intră cei care obișnuiesc să interpreteze evenimentele de viață catastrofizându-le și amplificând foarte mult aspectele negative. Aceste persoane și-au dezvoltat acest tip de gândire în timp,. Dacă ai în jurul tău astfel de persoane, e bine să te gândești la faptul că acesta este un tipar de gândire pe care l-au exersat ani de zile și de aceea le este greu să îl schimbe, chiar dacă primesc multe atenționări în această direcție. Totuși, e bine să știi că acest mod de gândire se poate schimba în timp. E nevoie ca persoana în cauză să vrea acest lucru.
Dacă ești chiat tu în această categorie, e bine să începi să intrii în controlul propriei stări. Începe prin a recunoaște acest fapt și apoi caută câteva activități constructive și pozitive pe care le poți face. Ai nevoie să îți distragi atenția de pe bucla veche de gândire. Posibil ca un curs on-line: de specialitate, dezvoltare personală sau din cu totul alt domeniu (artă, muzică, pictură, limbi străine, amenajări interioare, yoga etc) te-ar putea ajuta.
La extrema cealaltă, cea a optimismului, tendința este de a minimiza dimensiunea problemei și de a considera toate măsurile de restricție ca fiind exagerate. Acest mod de a privi lucrurile poate avea un efect negativ deoarece, pe lângă faptul că nu privești obiectiv realitatea, foarte posibil să ajungi să te expui inutil, iar acest fapt poate avea consecințe negative asupra ta sau a celorlalți.
E nevoie să conștientizăm faptul că nici una dintre cele 2 modalități de gândire nu ne ajută în această perioadă:
- pesimismul exagerat -> duce la frică, anxietate, stres sau chair depresie
- optimismul irealist -> ne face să ignorăm realitatea si să ajungem să firm iresponsabili în acțiunile noastre.
De aceea, cea mai bună soluție este să identifici către care dintre cele 2 abordări te îndrepți, și apoi să cauți să găsești starea de echilibru.
Așa cum am spus și anterior, este de preferat să păstrăm o atitudine rațională și să acceptăm faptul că există lucruri pe care le putem controla (stările și acțiunile noastre) și lucruri care nu sunt în controlul nostru (cele care au loc la nivel mondial).
Păstrează în suflet dorința, încrederea și speranța că vom depăși cu bine aceste momente!
Iar dacă îți pot fi de folos cu un gând sau o sugestie, te rog să îmi scrii.
Împreună reușim!
Simona