fbpx
priscilla-du-preez-_TGDr3nPLSY-unsplash
Picture of Simona Chirilă

Simona Chirilă

“Soțul meu ar trebui să se schimbe! Doar așa vom avea o căsnicie fericită.”

Acceptare și control în relația de cuplu

 

Un stereoptip cultural foarte întâlnit în relațiile de cuplu este acela că prin dedicare și iubire necondiționată, o femeie are puterea de a transforma un bărbat și de “a-l pune pe drumul cel bun”.

Ei bine, nu este nimic mai neadevărat. La baza acestei idei stau 2 concepte de bază foarte puternice: negarea și controlul.

Negarea are loc atunci când iubești necondiționată un bărbat “defect”. Poate cuvântul defect este mult prea dur, dar tot ceea ce doresc să subliniez este esența acestui aspect. Defect aici are sensul de nu face anumite lucruri așa cum ți-ar plăcea ție și din acest motiv dorești să îl determini să se schimbe. Atâta timp cât tu dorești să schimbi pe omul de lângă tine, înseamnă că tu îl vezi ca fiind cu probleme. Mai mult decât atât, ceea ce el face incorect sau greșit în concepția ta, reprezintă pilonii nefericirii tale. Astfel tu negi realitatea prezentă prin delegarea responsabilității partenerului tău de viață.

Controlul este dat de puterea pe care vrei să o ai asupra lui prin schimbarea pe care o impui. De cele mai multe ori, acest control este mascat sub afirmații personale de genul “vreau doar să îI ofer ajutorul”, “vreau doar să îI fiu alături” sau “îl încurajez să …”

Te-am pus pe gânduri?

Ei bine, chiar dacă te regăsești într-o astfel de situație, nu e nici o problemă atâta timp cât o conștientizezi și vrei să lucrezi la această nevoie. În rândurile care urmează vreau să îți dau o soluție care poate schimba radical modul în care vezi lucrurile.

La polul opus negării și controlului se află acceptarea. Acceptarea se referă la faptul că recunoaștem realitatea exact așa cum este ea și suntem de accord cu acest aspect, fără să fie nevoie să o schimbăm. Atunci când intri în fază de acceptare poți accesa adevărata fericire care vine din interior și nu cea care este dictat[ de cei din jur și de toate celelalte condiții exterioare.

Atunci când îți spui “Voi fi fericită atunci când el nu va mai fi așa” sau “Voi fi fericită atunci când el va fi altfel”, îți cedezi toată responsabilitatea propriei fericiri și ești complet dependentă de acțiunile lui. În această fază te simți neputincioasă în fața provocărilor și a dificultăților, îți scade stima de sine și vei căuta permanent soluții pentru rezolvarea problemelor lui.

Așa cum am spus și mai sus, cea mai bună soluție în acest sens este acceptarea celeilalte persoane așa cum este ea. Această  aceptare este în sinea ei o dovadă supremă de dragoste, și pentru majoritatea dintre noi este foarte greu de pus în practică. De ce? Pentru că la la baza dorințelor noastre de a schimba pe cineva este un act egoist la baza căruia se află convingerea că doar așa vom putea fi fericite.

În antiteză cu aceste aspect, acceptarea îi permite celuilalt să se schimbe, dacă el vrea acest lucu.

Dragele mele, aveți capacitatea de a fi împlinite și fericite individual mai mult decât vă puteți imagina!

Poți să redescoperi frumusețea ta interioară atunci când vei face acele lucruri care ție personal îți aduc satisfacție. Iar toate aceste lucruri le faci pentru că vrei, pentru că îți plac și te fac să te simți bine.

Fără frustrari!

Fără resentimente!

Fără regrete!

Doar le faci …

Iar în timp ce îți axezi atenția pe ceea ce contează pentru tine, renunță definitiv la încercarea de a-l schimba pe celălalt.

Iar dacă pe măsură ce devii mai puțin dependentă de el  îți dai seama că ai un partener absent, poate e un bun prilej să reconsideri relația.

Îmi amintesc că că în urmă cu ceva timp, cineva îmi spunea: “Cuplurile care merg la psiholog ajung să se despartă. Eu nu vreau asta!” . Acesta este unul dintre cele mai mari neadevăruri pe care le-am auzit. Nu mersul la psiholog face un cuplu să se despartă, ci faptul că ajung să conștientizeze care sunt nevoile lor reale și reevaluează într-un mod sustenabil relația. Personal consider că despărțiți dar fericiți este mai bine decât într-o căsnicie lipsită de satisfacții.

Și totuși, chiar dacă mai sus am subliniat idea unei despărțiri, cred mai mult în efectul dat de salvarea acesteia. Până la urmă, nimic nu este întâmplător, nu-I așa? Poate că a venit timpul să te redescoperi, să te înțelegi, să-ți rezolvi probleme emoționale și conflictele interioare. Toate acestea îți vor fi de folos în a-ți duce relația la un alt nivel.

Orice greșeală devine lecție de viață atâta timp cât înveți ceva din ea. Iar dacă pleci dintr-o relație în alta fără să înveți nimic din experiențele trecute, ghici ce? Într-o anumită perioadă de timp vei reveni într-o situație asemănătoare.

Însă  atunci când înveți din propriile greșeli, găsești soluții la probleme ascunse sub preș, renunți la frustrare și cauți noi căi prin care să fii entuziasmată și fericită, vei deveni pilonul principal al propiei tale vieți.

În acel moment, cel mai bun lucru pe care poți sî îl faci este să observi reacția partenerului tău:  se desprinde de propriile obiceiuri șI devine mai disponibil atât fizic cât și emoțional? Sau nu? Amintește-ți însă că această alegere este doar  a lui, pentru că tu deja ai ales că fericirea ta vine din interiorul tău și nu din acțiunile celorlalți.

Și ține minte: Indiferent de ceea ce el alege să facă, acceptă-l așa cum este, pentru că este cea mai bună modalitate prin care devii liberă să îți trăiești viața propria viață!

 

Pe curând,

Simona

Distribuie această postare

Facebook
Tipărește
Email

Bine ai venit!