Ce părinte nu își dorește să crească un copil fericit și echilibrat, care să ajungă să realizeze ceea ce își propune, să aibă încredere în el și să știe cum să gestioneze obstacolele pe care le va întâmpina de-alungul vieții?
Zilnic, copiii sunt supuși sfaturilor: de la părinți și restul familiei, de la școală, de la vecini sau alți prieteni de familie. Îi ajută astea oare? Posibil ca uneori tocmai acest bombardament de sugestii să inducă în eroare și să ducă la și mai multă neînțelegere din partea celor mici a tutror acestor sfaturi venite din exterior.
Și eu am o minune de fetiță de 8 ani, și probabil ca și alți părinți, m-am confruntat cu “sfătoși”. Știu că la origini, intenția tuturor acestor persoane era una pozitivă, doar că modul în care era transmis mesajul nu ducea în direcția dorită.
În programul pe care l-am conceput pentru copii “Săptămâna micilor GENII” sau “Dezvoltare personală pentru copii”, mi-am propus ca prin intermediul jocurilor să aduc mai multă claritate asupra viziunii pe care o au cei mici cu privire la propria persoană.
Astăzi vreau să împărtășesc cu tine un joc în 3 etape, care din punctual meu de vedere are cel mai mare impact.
1.Crearea autoportretului emoțional – prima zi din program este destinată dezvoltării Inteligenței emoționale. După ce le explic copiilor care sunt emoțiile de bază, facem diverse activități pe această temă. Iar cea mai îndrăgită de copii este Autoportretul emoțional.
Astfel, îl desenez pe copil în mărime naturală. Mai exact, pe o coală mare de flipchart, copilul se așează și eu îi creionez conturul propriului corp. După ce am creat contururile tuturor copiilor, le pun următoarea întrebare: “Cum sunteți voi?”, iar ei sunt rugați să noteze cel puțin 3 emoții care îi caracterizează. Ulterior, ei vor reprezenta aceste emoții în desen, așa cum cred ei de cuviință.
2.Gânduri bune despre mine – în cea de-a doua zi de program în care vorbim despre Gândirea pozitivă, una dintre activități presupune continuare autoportretului început în ziua anterioară. Pe lângă cele 3 emoții pe care copilul le-a reprezentat anterior în desen, acum vin cu o nouă întrebare: “Care sunt calitatățile tale?” sau “La ce crezi tu că ești bun?”. Acum, cei mici sunt provocați să găsească 3 calități personale pe care să le exprime prin desen.
3.Prezentarea autoportretului emoțional – există 2 extreme de tipologii de copii: cei care vorbesc mult (de multe ori ajung să îi obosească pe părinți cu întrebările și explicațiile pe care le au) și cei care sunt timizi, retrași (spun doar atât cât li se cere și nimic mai mult).
Atunci când copiii și-au terminat autoportretul de desenat, le spun că va urma prezentarea acestuia în fața colegilor. Acest lucru se întâmplă în a 3-a zi care este dedicată în totalitate Speaking-ului (vorbitului). Știi ce este curios în acest moment? De regulă, cei care vorbesc mult devin mai calculați, își structurează mai bine ceea ce urmează să spună, iar cei care vorbesc mai puțin, acum prind curaj simțindu-se confortabil vorbind despre ei și despre părțile lor bune.
Este uimitor ce efect are acest exercițiu asupra copiilor!
Îți recomand și ție să îl faci acasă cu copilul tău. Iar dacă nu ai coală mare de flipchart, nu e nici o problemă. Poți improviza pe o hârtie normală sau poți lipi mai multe coli de hârtie până ajungi la mărimea dorită. Ca și recomandare însă, fă-l în 3 pași așa cum a fost mai sus prezentat. De ce? Pentru că vei ajuta ca informațiile din fiecare etapă și concluziile pe care copilul le trage singur despre el să “se așeze peste noapte” și vei crește suspansul și nivelul de interes al copilului pentru etapa următoare.
Concluzia generală a acestui exercițiu este cât se poată de evidentă: cunoașterea și înțelegerea propriilor emoții, formarea imaginii propriei persoane, stimularea gândirii pozitive, dezvoltarea încrederii în propria persoană și comunicare structurată.
Este impresionant câte beneficii poate avea un simplu joc, dar exact așa cum am spus la începutul articolului, profunzimea acestuia este data de cel mai mare beneficiu pe care îl are acest joc și anume PROGRAMEAZĂ POZITIV GÂNDIREA COPILULUI.
Cu mare încredere îți recomand să faci acest joc cu copilul tău și te provoc să îmi lași un comentariu legat de cum au decurs lucrurile.
Cu drag pentru copii,
Simona
Dacă micuțul tău are între 7 și 9 ani și vrei ca și el să participe în programul de dezvoltare personală special conceput pentru ei, te invit să citești mai multe detalii despre program aici.
Pentru înscriere, te rog să completezi formularul aici.